Sticklingar

Vad gör man en dag som denna när snön vräker ner?
Jag ägnade min dag åt att plantera ner mina sticklingar som stått i vatten ett tag.
 
Nu ska de stå på tillväxt tills de hittar nya "ägare".
 
Det känns jättekul att mitt stora intresse för växter och odling kommer bli mitt framtida yrke. Bara 1,5 år kvar tills jag är färdigutbildad Trädgårdsmästare.
 
 

Ledsen novemberkaktus

Nu när bikuporna är stängda för i år, kommer jag ägna mig åt mina inomhusväxter istället och lite senare börja så alla fröer jag har beställt.
 
Idag fick jag ta emot en ledsen novemberkaktus. Ska se om den överlever min "behandling".

Jag planterade om den i lite sand, jord och grus. Vattnade lite och ställde ner svalt i källaren, där den får glömmas bort lite. Hoppas den repar sig. Den var inte helt död.
 
 
 
 
 

Varroabehandling med oxalsyra

Så var det dags för oxalsyrabehandlingen mot Varroakvalster. Detta gör man för att minska antal Varroakvalster i kupan. Det är bra att göra det i slutet av november, början av december, när det inte finns några täckta celler.
 
Vi började med att lyfta bort täckbrädorna för att kolla hur många ramar som var fulla med bin. Det är bara de ramar som är täckta med bin man behandlar.
Det var faktiskt en hel del aktivitet i kupan. Det var många bin som flög upp och ut när vi öppnade. Jag som trodde de var jättepassiva så här års.

Här droppar vi oxalsyran. Ca 3 ml per ram. Det gick väldigt fort att droppa i syran. När detta var gjort stängde vi till kupan igen.

Nu blir det inget mer öppnande av kupan förens i vår.  
När det är tillräckligt varmt i vår kommer de flyga ut och göra sin rensningsflygning och börja samla mat igen.
Då först vet man att det är vår!!!
Vi får hoppas att de överlever vintern först bara.