Honungsslungning

Idag har vi äntligen slungat den lilla honung vi fick ihop. Det blev inte så mycket eftersom bina åt upp det mesta under den regniga hösten. Men vi provade för att kolla rent praktiskt hur man bör göra för att det ska gå smidigt nästa gång när det eventuellt är mycket mer honung.
 
Linnéa och Algot täckte av honungen. Självklart sparar vi vaxet som blir. Barnen tänker göra bivaxsalva av det senare.
Det var mycket vevning för att få ur honungen ur slungan.

Här ser man hur det ser ut när man slungat ett tag. Honungen pressas mot kanterna av slungan och rinner ner till botten där det finns en tappkran.
När vi slungat allt, så öppnade vi tappkranen på slungan och tömde honungen i först grovsilen och sedan finsilen.

Färdigsilad honung:

Nu återstår bara att röra honungen flera gånger om dagen för att få bort de grova sockerkorn som bildas i honungen. Vi har valt att inte ympa honungen i år, eftersom det inte blev så mycket.
Sedan blir det tappning på burk
 
 
 

Nedgrävning av perenner som stått i kruka

Var just ute och satte ner lite perenner jag har haft stående i en kruka ute på trappan vid ingången. Det är synd att bara slänga iväg dem.
 
Minicyklamen grävde jag ner mellan Rhododendronbuskarna och täckte med löv. Blir kul att se om det kommer en ny tills nästa år.

Om det nu fungerar, kommer jag plantera fler cyklamen och ha som ett blickfång mellan Rhododendronbuskarna.

Oavsett om det fungerar eller inte kommer jag köpa nedanstående cyklamen nästa år. Hur fin som helst med flikiga blad. Fanns även i vitt. Fick upp ögonen för den när jag var hos en blomstergrossist i Göteborg häromdagen.

Jag grävde även ner min Heuchera micrantha (Röd Alunrot)  Heucheran ska stå i sol till halvskugga, så jag grävde ner den bakom boden och lade på löv.  
 

Hade även någon annan växt i samma perennkruka (har ingen aning om vad den heter), den grävde jag också ner bredvid Heucheran.

Även den "andra växten" fick ett täcke av löv. Blir spännande och se om det tar sig.

Det sista jag ska göra är nu att gå ut och sätta ut märkning på växterna så jag ser vad det är nästa år.... om det nu kommer upp något igen :-)
Jag måste även hittat något annat roligt i min kruka på trappan. Lite lökar kanske som kommer upp fint till våren????
 
 
 

Plantering av vinterns Amaryllis

Hade två Amaryllislökar i källaren sedan förra året. Jag tänkte prova att plantera dem i sand och se om de kommer upp lagom till jul. Hade även en Amaryllislök som legat ute sedan förra vintern. Även den har jag planterat ner i sand. Kommer ställa ner dem i källaren där det är lite svalare.
Ser det som ett experiment att plantera lökar i sand. Har hört att det ska fungera bra. Blir kul att se om det fungerar.
 

Provade även att plantera om två liljeväxter som jag har som krukväxter.
Före:

Där tog jag inte bara ren sand, utan blandade ut med lite planteringsjord och makadam (för dräneringens skull)

Efter: