Honungsslungning

Idag har vi äntligen slungat den lilla honung vi fick ihop. Det blev inte så mycket eftersom bina åt upp det mesta under den regniga hösten. Men vi provade för att kolla rent praktiskt hur man bör göra för att det ska gå smidigt nästa gång när det eventuellt är mycket mer honung.
 
Linnéa och Algot täckte av honungen. Självklart sparar vi vaxet som blir. Barnen tänker göra bivaxsalva av det senare.
Det var mycket vevning för att få ur honungen ur slungan.

Här ser man hur det ser ut när man slungat ett tag. Honungen pressas mot kanterna av slungan och rinner ner till botten där det finns en tappkran.
När vi slungat allt, så öppnade vi tappkranen på slungan och tömde honungen i först grovsilen och sedan finsilen.

Färdigsilad honung:

Nu återstår bara att röra honungen flera gånger om dagen för att få bort de grova sockerkorn som bildas i honungen. Vi har valt att inte ympa honungen i år, eftersom det inte blev så mycket.
Sedan blir det tappning på burk