Bivaxsalva

Idag tog vi lite vax med oss hem, efter vi slungat honungen och försökte oss på att göra bivaxsalva. Resultatet blev jättebra och det doftade gott av lavendeloljan.
 

Vi började med att smälta20g bivax i 80ml vegetabilisk olja  i vattenbad
 
Vi rörde tills vaxet hade smält. Sedan droppade vi i 2 droppar lavendelolja.

Vi rörde tills salvan tills den var kall, mjuk och slät.

Sedan var det dags att förpacka på burk.
 
Klar för användning.
 
 
Recept hämtat från boken: Honung. Maträtter, desserter, bakverk och tips av Jakob & Johann Lang
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Slunga honung

Idag var det dags att hjälpa till att slunga föreningens honung. Vi samlades vid S:t Sigfrids kyrkogård i Borås där alla skattade lådor stod. Det var både roligt, kladdigt och gott.
Vi började med att täcka av alla ramar med en avtäckningsgaffel. Det var väldigt kladdigt, men kul. Linnéa var med och provade. Hon täckte av väldigt många ramar. I början var det lite svårt innan man hade fått in rätt teknik.

Sedan stoppade vi i de avtäckta ramarna i honungsslungan och vevade för hand. Det gällde att ta i så att honungen slungades ur ramarna ordentligt.

När honungen var slungad silade vi dem, för att vid senare tillfälle ympa honungen och tappa på burk.

Sedan var det dags att rengöra alla verktyg vi hade använt.

Till sist provsmakade vi lite honung. Linnéa har aldrig gillat honung. Men den här honungen var jättegod. Bättre än den man köper i affären. Hon tyckte också att det var väldigt kul att hjälpa till och hade gärna stannat flera timmar till. Det var ett gott betyg för denna dag. Nu när jag vet hur man gör,  får vi börja slunga den lilla honung vi har hemma.
 
 
 

Iordningsställande av den tragiska trädgården

Idag har jag börjat återställa min tragiska trädgård... ja den är tragisk eftersom jag inte har skött den på ett halvår på grund av att jag har haft ont i nacken och inte haft någon inspiration. Men idag så gjorde jag ett ryck vid entrén. Det är ju den som syns först när man kommer hem till oss.
 
Jag började med att flytta undan alla plattor på muren och rensa under dem.
Sedan kantbeskar jag allting i halvmånen.
 
Mätte upp var jag ville ha min gräskant mot stenläggningen
 
Grävde även ut runt trädet och fyllde på med jord, för att jag ska kunna sätta nya vårlökar.
Till slut fyllde jag på med sand, där jag hade kantgrävt. Kommer att fylla på med mer sand efter hand allt efter sanden sjunker. Krattade även gräsmattan ren från jord, ogräs och sand.
Väldigt nöjd med slutresultatet.