Stödfodring och mjölksyrabehandling

När jag gick igenom mina bikupor igår, upptäckte jag att i bikupa ett finns det ingen honung kvar i skattlådan.
Jag beslutade mig då för att stödfodra bina i den kupan med foderdeg.
Så idag söndag, har jag både lagt i foderdeg och passat på att mjölksyrebehandla den kupan. Mjölksyrabehandlingen är bra för att få bort de Varroakvalster som eventuellt finns.
 
Jag började med att lyfta bort skattlådan, som nu är tom på honung. Borstade ner alla bin som var kvar i den i de övriga lådorna.
 
 
Här sprayar jag mjölksyra över de ramar som finns i låda ett och två. Jag hoppade över den ram som drottningen satt på. Om man sprayar mjölksyra på drottningen går hennes äggläggning ner ett par dagar. Det är inte bra. Jag är beroende av att hon lägger fler ägg, så det blir ett starkare samhälle
 
Blandning av foderdeg. 2 dl vatten, 0,5 kg fruktsocker och så på med mängder av florsocker så att det blir till en deg
 
 
Jag applicerade foderdegen över ramarna i låda ett. Det var inte helt lätt, för degen var fortfarande ganska lös, trots mycket florsocker. Min hushållsassistent luktade bränt när jag körde degen för att få den jättehård.
Jag chansar på att det fungerar trots att degen fortfarande var kladdig.
 
 
När jag applicerat degen började bina direkt att slicka i sig degen. Nu får jag hoppas att degen gör nytta och att bina har tillräckligt med mat inför jag ska invintra dem.
 
Den tomma skattlådan tog jag in, efter ha borstat bort alla bin. Ramarna om de har byggt ut, kommer jag spara tills nästa säsong, så att de slipper bygga nya celler.