Stödfodring och mjölksyrabehandling

När jag gick igenom mina bikupor igår, upptäckte jag att i bikupa ett finns det ingen honung kvar i skattlådan.
Jag beslutade mig då för att stödfodra bina i den kupan med foderdeg.
Så idag söndag, har jag både lagt i foderdeg och passat på att mjölksyrebehandla den kupan. Mjölksyrabehandlingen är bra för att få bort de Varroakvalster som eventuellt finns.
 
Jag började med att lyfta bort skattlådan, som nu är tom på honung. Borstade ner alla bin som var kvar i den i de övriga lådorna.
 
 
Här sprayar jag mjölksyra över de ramar som finns i låda ett och två. Jag hoppade över den ram som drottningen satt på. Om man sprayar mjölksyra på drottningen går hennes äggläggning ner ett par dagar. Det är inte bra. Jag är beroende av att hon lägger fler ägg, så det blir ett starkare samhälle
 
Blandning av foderdeg. 2 dl vatten, 0,5 kg fruktsocker och så på med mängder av florsocker så att det blir till en deg
 
 
Jag applicerade foderdegen över ramarna i låda ett. Det var inte helt lätt, för degen var fortfarande ganska lös, trots mycket florsocker. Min hushållsassistent luktade bränt när jag körde degen för att få den jättehård.
Jag chansar på att det fungerar trots att degen fortfarande var kladdig.
 
 
När jag applicerat degen började bina direkt att slicka i sig degen. Nu får jag hoppas att degen gör nytta och att bina har tillräckligt med mat inför jag ska invintra dem.
 
Den tomma skattlådan tog jag in, efter ha borstat bort alla bin. Ramarna om de har byggt ut, kommer jag spara tills nästa säsong, så att de slipper bygga nya celler.
 
 

Skatta honung

Senaste gången på biodlarkursen fick vi lära oss hur man går till väga när man ska skatta honung.
 
Vi började med att sätta en svärmbräda mot flustret
 
 
Sedan lyfte vi av skattlådan och började borsta bort bina från varje ram och satte dem i en tomlåda med lock.
Vi borstade ner dem på svärmbrädan så att de kunde ta sig in i kupan.
 
 
 
När vi var klara så blev det ca 100 kg honung på 10 lådor. Denna kommer vi vid senare tillfälle slunga.
 
 

Genomgång av kuporna

Ikväll har jag gått igenom bägge kuporna.
 
I kupa ett upptäckte jag att bina hade byggt en visecell/drottningcell i skattlådan och att den honung som finns, börjar ta slut. Försökte leta upp den gula drottningen för att se om hon levde, med tanke på att de har byggt en visecell/drottningcell. Som tur är hittade jag henne i första lådan. Då förstörde jag drottningcellen, så att jag inte får en svärm så här på sensommaren.
 
Ser ut som en stor puppa som de byggt på ramen.
 
 
Den bortskrapade visecellen/drottningcellen
 
 
I kupa två var det full aktivitet. Där var det ganska gott om honung och väldigt mycket bin. Kanske kan jag använda min nya honungsslunga som jag har införskaffat och få lite honung i år.
 
Det var ingen idé att renovera den gamla slungan, eftersom det var för mycket jobb med det och att den är ganska tung att hantera, så jag köpte en ny istället. Den gamla honungsslungan kommer jag använda till att plantera växter i istället. Passar ju bra nu när jag har börjat på Trädgårdsmästarutbildningen.
 
 
Bina börjar klota ihop sig för att hålla värmen