Invintring - del 1

Nu är det dags att börja tänka på att invintra bina. Jag tänker invintra bina på en låda. 
I Invintring - del 1 beskriver jag vad jag gör inför invintringen.
De andra delarna kommer om invintring kommer jag skriva om allteftersom jag går biodlarkursen. En sak i taget och i rätt ordning, så att bisamhället inte dör i vinter och att jag får nya fina bin till våren.
 
I första steget har jag flyttat ner drottningen till låda 1 och lagt på ett spärrgaller så att hon inte kan ta sig uppåt i kupan.
 
De fulaste ramarna (de som innehåller brunt vax) har jag flyttat uppåt i kupan. De finaste längst ner. Detta för att det minskar risken för sjukdomar. Så bara fina ljusa ramar i nedersta lådan.
 
Sedan har jag gjort så att biklotet ligger ovanför varandra i varje låda. Detta för att det ska bli lättare för bina att hålla värmen i klotet. Det finns ju fortfarande nylagda ägg som ska kläckas och det är därför det är bra om värmen hålls..
 
Nedan går jag igenom samhället och letar efter drottningen som ska flyttas till  den nedersta lådan.
 
 
 
Hittade drottningen i låda 2. Ser du den? Markerad med en gul prick. Finns i överkant på ramen och i mitten.
 
 
Flyttade ner drottningen till låda 1, dvs nedersta lådan och satte på ett spärrgaller. De yngel som nu kläcks kommer att kunna ta sig genom spärrgallret och nedåt i lådan inför vintern. Drottningen är för stor att ta sig igenom gallret. Alltså blir hon kvar i låda 1 inför vintern.
 
 
Klotet är nu samlat så att i samtliga lådor finns yngel som i ett klot. I det här fallet från ram 5 och bakåt.
 
 
 
 
 

Kommentera här: